המוח הוא חלק ממערכת העצבים, בשיתוף עם חוט השדרה הם מהווים את מערכת העצבים המרכזית. תפקידו של המוח הוא להוות מרכז בקרה לכל התהליכים המתרחשים בגוף. במוח מעובד כל המידע המגיע מהחושים השונים (קלט) וממנו יוצאות הפקודות לכל איברי ומערכות הגוף (פלט). על מנת שמוח האדם יתפקד בצורה מיטבית הוא זקוק לאספקת חמצן באופן שוטף.
אירוע מוחי מתרחש כאשר ישנה פגיעה בזרימת הדם למוח ומכאן גם פגיעה באספקת החמצן.
מחסור בחמצן מביא לנזק ברקמת המוח ולאיבוד יכולת רקמה זו להמשיך ולתפקד כראוי בשליטה על האיברים עליו היא אחראית. נזק זה לרוב הוא בלתי הפיך וגורם להופעת תסמינים נוירולוגיים שונים.
ניתן לאבחן בין שני סוגים:
-
אירוע מוחי איסכמי: בסוג זה ישנה חסימה בכלי הדם המונעת את אספקת הדם למוח בצורה סדירה. החסימה בכלי הדם יכולה להיווצר כתוצאה מקריש דם הנוצר באחד העורקים האחראים על אספקת הדם למוח. במרבית הפעמים קרישים אלו נוצרים כתוצאה מטרשת עורקים.
סיבה נוספת לחסימה הינה קריש דם הנוצר בכלי דם אחרים בגוף ונסחף עם מחזור הדם לעבר כלי דם המספקים חמצן למוח. קריש דם זה נקרא תסחיף ולרוב הוא נוצר כתוצאה באזור הלב.
לפעמים מופיע אירוע חולף אשר אינו משאיר נזק בלתי הפיך אך הוא מהווה סימן כי ישנו סיכון גבוה יותר לעבור אירוע בעל נזק תמידי.
-
אירוע מוחי מדמם (המורגי): בסוג זה ישנו דימום פנימי בתוך המוח כתוצאה מפקיעה של כלי דם בתוך המוח. במרבית הפעמים סוג זה נגרם כתוצאה מלחץ דם גבוה הגורם ללחץ על דפנות כלי הדם עד שהם נחלשים ואינם עומדים יותר בעומס ומתפקעים.
גורמי סיכון לאירוע מוחי:
- טרשת עורקים
- לחץ דם גבוה
- סכרת
- עישון
- שימוש בסמים
- השמנת יתר
- כולסטרול גבוה
- מחלות לב
- שבץ איסכמי חולף
תסמינים לאירוע מוחי:
הסימנים הראשונים של אירוע מוחי הינם חולשה בצד אחד של הגוף , סחרחורות, קושי בהליכה ואיבוד שיווי משקל, איבוד ראייה בעין אחת, עקצוץ בגפיים, בלבול, קושי בהבעה, כאב ראש פתאומי ועילפון.
התסמינים משתנים בעקבות חלקי המוח שנפגעו ועוצמת הפגיעה, אך כוללים בין היתר:
- שיתוק בצד אחד של הגוף
- בעיות או אף איבוד הזיכרון
- איבוד יכולת הדיבור
- אי שליטה במתן שתן
- תרדמת