קליניקה - פורטל בריאות, טיפול טבעי ורפואה משלימה הגדול בישראל. טיפולים , מאמרים ומטפלים של רפואה טבעית
בריאות
2289
0
 


חכם סיני אמר: כך תאכלו נכון

עומר והב
10/06/2018
מה לאכול ומתי? איך לשפר את תפקוד מערכת העיכול ולהקל עליה? איך להפיק את המיטב מהאוכל?
משחר ההיסטוריה ניסו בני האדם לפענח את רזיי מערכת העיכול. מתוך ההבנה של חשיבות התזונה לשמירה על הבריאות, חיפשו המרפאים הקדמונים מה משפיע על העיכול ואיך לשפר את הפעילות של האיברים שמרכיבים את מערכת העיכול. 


 

הרפואה הסינית השוותה את אופי העבודה של מערכת העיכול לשינויים בטבע, בהתאם לחלוקה לעונות השנה, והתזמון בין היום והלילה. הרפואה הסינית המסורתית פיתחה מודלים הפשוטים להבנה של תאוריית היין והיאנג ותאוריית חמשת האלמנטים. אלה מהוות את הבסיס להבנת רזי הפעילות של מערכת העיכול והגוף כולו. אם תאכלו בהתאם לעקרונות הרפואה הסינית תזכו לשיתוף פעולה בין אברי העיכול לבין חומרי הגלם שבאמצעותם אנחנו מזינים את הגוף. עקרונות אלו נולדו בסין העתיקה, ללא המכשור והטכנולוגיה שקיימת היום, אך הם אפשרו לכל איכר סיני פשוט לדעת איזה מזון מתאים לו ומתי וכך לשמור על אורח חיים בריא. 

 

  


אוכלים נכון לפי עקרונות היין והיאנג 

תאוריית היין והיאנג מייצגת את ההפכים המשלימים זה את זה: חום וקור, למעלה ולמטה, יום ולילה, חומצה ובסיס. לכן, כשהאקלים נעשה חם, עלינו לצרוך מזונות בעלי השפעה מקררת כמו פירות וירקות מאודים או מוקפצים ומזונות בסיסים. העיכול שלהם פשוט ואינו מצריך מהגוף לייצר חום נוסף כדי לעכל אותם. בתקופה זו רצוי להימנע גם ממזונות מחממים כמו בשר, מזון עתיר שומן, מטוגנים, תבלינים חריפים או מזונות חומציים. מאכלים אלו מעמיסים על תהליכי חילוף החומרים בגוף וגורמים לעליית החום הפנימי, כך שאנחנו מרגישים שחם לנו יותר. כמובן שחשוב לשמור על המידה ולא לקרר מידי בקיץ או לחמם מידי בחורף.  

 

קראו עוד:    עקרונות התזונה הסינית: מזרח מול מערב

 


אוכלים נכון לפי חמשת האלמנטים

תאוריית חמשת האלמנטים מהווה את החלוקה לצבעים, טעמים, עונות השנה, חלקי הצמח, סוג הבישול, איברי הגוף ועוד. תאוריית חמשת האלמנטים, שכוללים מים, עץ, אש, אדמה ומתכת, שימשה בסין כתפיסת חיים והיוותה השראה לתובנות מהרבה תחומים, לדוגמא תורת עיצוב הבית ה"פנג שוואי", האסטרולוגיה ואפילו הממשל והקיסרות הסינית הכירה בתאוריה והשתמשה בה לצרכים פוליטים וצבאיים. ברפואה הסינית, מאפשרת חלוקה זו להתאים את סוגי המזונות השונים לפי עונת השנה, המצב הבריאותי של כל אחד וסוג האישיות שלו. במטבח הסיני ישנם מספר שילובים מוכרים, שבין הידועים ביותר הוא השילוב חמוץ-מתוק. מזון החמוץ (השייך לאלמנט העץ) ממריץ את עיכול השומנים והחומצות, ואילו הטעם המתוק (המייצג את אלמנט האדמה) מרכך ומרגיע אותו, ביחד הם משלימים אחד את השני מבחינה תזונתית ומייעלים את פעולת הספיגה. 

שילוב נוסף, שמוכר מאד מאוכל הרחוב הסיני זה נודלס - אטריות המוקפצות בשמן בתוספת החריף העז. שילוב זה נוצר מתוך ההבנה שהשמן הוא מזון קשה לעיכול שנחשב למייצר חום, ואילו החריף (השייך לאלמנט המתכת) ממריץ ומעודד הזעה, שמאפשר פליטת חום. שילוב זה מאפשר לאכול מנה "כבדה"  כדי לשבוע ועדיין להישאר חיוניים ואנרגטיים ולא לחוש

 


אוכלים נכון לפי הצ'י

התרבות המערבית מתקשה לפרש לגמרי את המונח צ'י, כיוון שלצ'י יש הרבה צורות ותפקידים בתוך גופינו ומחוץ לו, לא ניתן לראות אותו וקשה למדוד אותו. על פי הרפואה הסינית, התזונה היא הגורם הראשי להיווצרות הצ'י החיוני בגופינו. גו צ'י (GU QI) הוא צ'י מהמזון בצורתו הלא חיונית, הוא החומר הגלם הראשוני שאותו הגוף מעבד ומפיק ממנו את שאר סוגי הצ'י החיוניים בגוף. סוגי צ'י אלה נמדדים ברמת האנרגיה היום יומית, החיוניות, מראה העור, הגדילה וההתפתחות אצל ילדים, החוזק של המערכת החיסונית, היכולות הקוגניטיביות, יכולת איחוי הפצעים, ריפוי והתאוששות ממחלות, עוצמת הקול שלנו ורמת הנוכחות שלנו בסביבה. בעצם, מי שאנחנו תלוי ביכולות הגוף למצות את צ'י מהמזון שאנו אוכלים. 

במזון הטרי שאנו צורכים, הירקות, הפירות, ירקות שורש, בשר, וכו' קיים צ'י מסוים, שמשאיר אותם טריים ובעלי ויטמינים ומינרלים. כך אנו בוחרים אותם וכך נמדדת איכותם. בעזרת תהליכי הבישול אנו ממצים ומפיקים ערכים תזונתיים חשובים מתוך סוגי המזון השונים. ערכים אלו יישמרו לזמן קצר וישמשו את הגוף ביצירה של צ'י חיוני זמין לגוף. לעומת זאת, אוכל מעובד מאבד את תכונות הצ'י שלו ולכן נקרא מזון ללא צ'י. חומרי השימור, הטעם והריח שייצרני המזון מוסיפים לו גורמים למעמסה על הגוף, שצורכת יותר צ'י (אנרגיה) ממה שהמזון מספק לגוף. 

צורה נוספת הקיימת לצ'י הטרי מהמזון זה בעצם המערכת החיידקית שקיימת במזון הלא מתועש. מיקרו-אורגניזמים אלו תורמים לשגשוג אוכלוסיית החיידקים הטובים שיש לנו באופן טבעי במעיים ועוזרים לשמור על חיוניות ותקינות רקמת המעי. חיידקים אלו עוזרים גם להפיק את המיטב מהמזונות שאנחנו אוכלים, מייצרים ויטמינים מסוימים ועוזרים לשמור גם על מערכת חיסון חזקה. 
הוספת תגובה הדפס חזרה
אני עומר והב מטפל מוסמך ברפואה סינית וצמחי מרפא את דרכי התחלתי עוד בש...

מאמרים נוספים מאת המחבר:

התכנים המופיעים בפורטל קליניקה נועדו לספק אינפורמציה ראשונית בלבד ובשום אופן אינם מהווים ייעוץ רפואי, חוות דעת או תחליף להתייעצות עם רופא מוסמך. בכפוף לתנאי השימוש.

הפורטל אינו אחראי על הפרסום, המחיר, הטיפול ותוצאותיו שהינם באחריות המטפל בלבד.

  


קליניקה לקהל הרחב   שיטות טיפול  

מחלות וסימפטומים

 

כללי

סיור בקליניקה  

נטורופתיה

  שלשול

גזים

 

רפואה משלימה

מאגר מטפלים מוסמכים

  רפואה סינית  

תולעי מעיים

גיהוקים

 

ההבדלים בין רפואה משלימה לאלטרנטיבית

מאמרים ומחקרים

  שיאצו  

תסמונת המעי הרגיז

דיזנטריה  

  דיקור סיני

אירועים בענף

  הומאופתיה  

בריחת צואה

טחורים

 

איך בוחרים מטפל

מילון מונחים

  רפלקסולוגיה  

הקאה

כאבי בטן

   
    כירופרקטיקה  

הרעלת מזון

סכרת

   

קליניקה למטפלים

  ביופידבק  

פיסורה אנאלית

סלמונלה  

 

עזרה

חדר טיפולים להשכרה

  שיטת אלבאום  

צרבת

סרטן

 

סיור בקליניקה

דרושים

  עיסוי  

תיאבון מוגבר

עצירות   שאלות ותשובות

מתנדבים בקהילה

  הידרותרפיה    

קרוהן

צהבת

 

פרסם בקליניקה

הטבה לחברי איגוד   שיטת אלכסנדר     צליאק  

צור קשר

פתח כרטיס מטפל   שיטת פאולה          
    שיטת פלדנקרייז          

 

 

     

 

                                                                                                                        © כל הזכויות שמורות לפורטל "קליניקה"