היא גורמת לכאבי בטן, עוויתות במעיים, שלשולים ועצירות – אך עד היום לא ברור ממה היא נובעת. כך מסייעת הרפלקסולוגיה להקלה על תסמונת המעי הרגיז
תסמונת המעי הרגיז(IBS) היא בעיה כרונית רצינית, אך מסתורית למדי. למרות שהסיבות להתפתחותה עדיין לא ברורות, הפרעת עיכול זו הופכת נפוצה יותר ויותר, בעיקר בעולם המערבי. היא נפוצה יותר בקרב צעירים, ולמרות שאינה מסוכנת החולים בה מתלוננים על פגיעה מהותית באיכות החיים.
טיפול רפלקסולוגי מקצועי עשוי להקל על תסמונת המעי הרגיז
בין הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז נמנים: כאבי בטן; עוויתות במעיים; שלשולים, עצירות או שילוב ביניהם; בחילות; גזים ולעיתים גם תסמינים גינקולוגיים ובעיות בדרכי השתן. כיוון שהסימפטומים משתנים מאדם לאדם, רוב החולים נראים בריאים כלפי חוץ ואין בדיקות שיכולות לגלות את הבעיה - היא קשה לאבחון.
קראו עוד: כאבי בטן ובעיות עיכול: הפתרונות הטבעיים להקלה
מה מעורר התפרצות תסמונת המעי הרגיז?
קיימים מספר גורמים שעלולים להביא להתפרצות תסמונת המעי הרגיז או להחמרתה:
1.
שינויים בקצב או תזמון של תנועת המעיים (פריסטלטיקה), שגורמים לכיווץ המעיים, כאב ורגישות רבה יותר ללחצים במעי.
2.
רגישות לסוגי מזון שונים, כגון חלב, שוקולד, אלכוהול, לקטוז, רגישות לתרופות ועוד.
3.
שינויים הורמונליים אצל נשים, שרבות מהן מקשרות את התגברות הבעיה למחזור החודשי.
4.
מתח נפשי וגירויים מלחיצים מהסביבה.
רפלקסולוגיה, עיכול וחוויות
על פי התפיסה הרפלקסולוגית, תסמונת המעי הרגיז יכולה להעיד על קושי להתמודד עם חוויות מסוימות. ביטויים כמו "לשמור בבטן", "בא לי להקיא" או "אוכל את עצמו", מתארים את מערכת העיכול כדי לבטא רגשות.
עיכול המזון דומה לתהליך עיבוד החוויות הרגשיות. אנחנו קולטים את המזון, מפרקים אותו לגורמים והופכים אותו לנוזלי בקיבה. בשלב הבא מפרידים בין המרכיבים השונים במעיים, סופגים חלק מהם ומפרישים החוצה את הפסולת שנותרה. גם כשחווים דברים יש תהליך הפנמה והפרדה בין העיקר לתפל. אנו אמורים להפנים את המסר החשוב והמלמד מהחוויה ולשחרר את התפל.
כשאנו מתקשים בעיכול החוויה ונשארים "עם בטן מלאה", אנו עלולים להרגיש כאב ותחושות לא נעימות באזור הבטן. אם המצב נמשך לאורך זמן הוא עלול להפוך לכרוני ולהוביל להתפתחות תסמונת המעי הרגיז.
תסמונת המעי הרגיז בכף הרגל
שילוב של טיפול רפלקסולוגי עם אורח חיים נכון יכול לעזור בהקלה על הסימפטומים, הבנת המחלה ובשיפור הבריאות ואיכות החיים. כאשר מתבוננים בכפות הרגליים במהלך אבחון תסמונת המעי הרגיז אפשר לראות חסימות שונות בכל כף הרגל. הסימנים יופיעו בעיקר באזור הקשת והעקב, ויכללו תופעות כגון יובש, נפיחות, קריסטלים, כתמים אדומים או חמים, חריצים, כאב או רגישות מוגברת לכאב, פריחות מגרדות ועוד.
מה קורה במהלך טיפול רפלקסולוגי?
הטיפול הרפלקסולוגי בתסמונת המעי הרגיז יכלול בראש וראשונה עבודה מאסיבית על מערכת העצבים ומערכת העיכול, על מנת להרגיע ולאזן אותן. מאחר וסטרס הוא אחד הגורמים שמאיצים התקפים, יש להרגיע את מערכת העצבים הסימפתטית, שמשפיעה ישירות על מערכת העיכול, לאיזון המערכת ההורמונלית ולחיזוק מערכת החיסון.
מומלץ לשלב בטיפול גם שמנים ארומטיים, שעוזרים לסימפטומים הספציפיים של המטופל, וכן תמציות פרחי באך, שעוזרות לאזן את הרגשות שגורמים לכעס ולתקיעות רגשית ופיזית.
כמו כן, רצוי לתרגל דמיון מודרך, המרגיע את הנפש, ולעסוק בפעילות גופנית, שיש לה השפעה פיזית ורגשית.
השלוב בין התובנות העולות מהאבחון ומהטיפול הרפלקסולוגי, הרגעת מתחים ותזונה נכונה שמותאמת אישית למטופל - הוא המוצלח ביותר. המזון מספק ויטמינים ומינרלים, ובכך שומר על המערכת החיסונית ועל בריאות הגוף כולו.
מה מומלץ לאכול כסובלים מתסמונת המעי הרגיז
לאנשים שסובלים מתסמונת המעי הרגיז מומלץ להרבות באכילת מזון מבושל ולהמעיט בצריכת מזון ומשקאות שמגרים את רירית הקיבה, כמו מאכלים חריפים, מטוגנים, קפאין, שתייה חריפה, קמח לבן ומוצרים המכילים שומן רווי.
במצב של עצירות רצוי לאכול דגנים מלאים, ירקות ופירות טריים, שזיפים מיובשים שהושרו במים מספר שעות וגם מזונות נוספים המכילים סיבים תזונתיים. יש לבדוק בנוסף אם הבעיה נובעת מאלרגיה או רגישות למזון מסוים.
במצב של שלשולים מומלץ לאכול מזון פשוט ומבושל ולהימנע ממזון חי ומדגנים מלאים.