בין הבננות לאפרסמונים, עונת החורף מספקת לנו את הפרי הירקרק שיכול להשתלב מצוין בכל ארוחה במהלך היום. עם שמנים בריאים מצליח האבוקדו לשמור על הלב וכלי הדם, להטיב עם איכות הראייה ולהוסיף חיוניות לעור.
אבוקדו משמין? הכל עניין של מידתיות
למרות שמראהו הירוק והעסיסי יעניק לכם הרגשה של בריאות, חשוב להכיר בכך שהאבוקדו הינו פרי עתיר קלוריות. ב-100 גרם אבוקדו יש 160 קק"ל, לכאורה לא הרבה ביחס למזונות שונים עתירי קלוריות. העניין הוא שאבוקדו ממוצע, הפופולארי יותר בשווקים יכול להגיע ל- 330 גרם ויותר. זה לא אומר שעדיף להימנע מהפרי הנפלא, אלא רק להיות מודעים לכך ולייצר פתרונות מתאימים לשומרי המשקל שבנינו. אפשר לחפש את האבוקדו הקטן והאישי שמשקלו מסתכם ב-80 גרם בלבד, או לחלוק אבוקדו גדול עם כל בני המשפחה ואז הרווח עולה על ההפסד.
יש גם שמנים טובים
כמה שלא נרצה, הצד הפחות מחמיא שמיוחס לאבוקדו הוא תכולת השומן בו. אך צריך להבין שלא כל שומן הוא פסול ואף ישנן חומצות שומן הנחוצות לגופנו ולהן תרומה נאה לבריאותנו. אז נכון, עיקר הקלוריות המתקבלות מהפרי מקורן בשומן, אך מדובר בעיקר בשומן חד בלתי רווי - שמביא תועלת לאיזון פרופיל השומנים בגוף. בקטגוריה זו נמנים שמן זית, שקדים וטחינה שבדומה לאבוקדו, גם עליהם נעשו מחקרים בדבר תרומתו של השומן הטוב לשיפור מאזן השומנים בגוף וכן להפחתת הסיכון
למחלות לב וכלי דם.
אבוקדו טוב ללב וללחץ הדם
בנוסף לשומנים הטובים שבאבוקדו, מיוחסות לו איכויות נוספות ההופכות אותו למזון תומך כלי דם ומפחית סיכון למחלות לב. מחלות לב מופיעות בין היתר עקב שקיעת שומנים בכלי הדם וכן תהליכי חמצון של שומנים. תזונה עתירה בשומן רווי, המצוי בעיקר במזונות מן החי, היא גורם סיכון
לטרשת עורקים ולמחלות לב וכלי דם.
ההכוונה התזונתית לפיכך, צריכה להתבסס הן על מזונות המפחיתים את רמות השומן המזיק והן המונעים תהליכי חמצון שונים. איכויות אלה באבוקדו הן נגזרת של תכולת הרכיבים התזונתיים שמכיל האבוקדו - חומצות שומן חד בלתי רווי, כמות נאה של ויטמין E שפועל כנגד הצטברות שומן רע בדפנות העורקים ומונע את חמצונו, כמו גם מונע התקשחות והיצרות של עורקים בזכות שמירה על כלי הדם והפחתת הדבקות של טסיות דם. פיטוסטרולים, המפחיתים ספיגה של כולסטרול מן החי וסיבים מסיסים המסייעים בהרחקתו. גם מינרלים חשובים כגון מגנזיום ואשלגן מצויים באבוקדו ומעודדים הפרשה של נתרן ועודפי נוזלים מהגוף, ובכך מפחיתים מלחץ הדם ושומרים על גמישות העורקים.
אז אם חפצתם להגן על כלי הדם ולתמוך בבריאות הלב, מוטב לזנוח מזונות רווי שומן לטובת האבוקדו, נסיך השומנים הטובים.
לא רק גזר, אבוקדו בריא לעיניים
העין הוא איבר הרגיש במיוחד להשפעות חיצוניות כמו תהליכי חמצון ונזקי קרינה. תזונה התומכת בבריאות העין, היא זו המתברכת בפיגמנטים נוגדי חמצון ממשפחת הקרוטנואידים כמו אלו המרוכזים בחלקים חשובים של האיבר. בזכות תכולה נאה של נוגדי חמצון ביניהם ויטמין E, C, לוטאין וזיאקסנטין, האבוקדו הוא מזון התומך בבריאות העין ומפחית סיכון למחלה ניוונית של הרשתית. סלט של אבוקדו עם עלים ירוקים, רצועות גזר ומגוון זרעים יכול להיות ארוחה טובה לבעלי רגישות בעיניים.
השמן המומלץ להזנת העור ושמירה על חיוניותו,הוא דווקא זה המופק מהגלעין ולא מהפרי.
שמן אבוקדו - לכל שימוש במטבח ולבריאות העור
ניתן ליהנות ממכלול סגולותיו של הפרי גם במיצוי הנוזל השומני. שמן אבוקדו מופק בכבישה קרה והינו בעל נקודת עישון גבוהה ודרגת חמיצות נמוכה. עובדה זו הופכת אותו מתאים לכל צורות השימוש, כולל בישול וצלייה ומבלי לפגוע באיכותו. אמנם השמן בעל ארומה וטעם מודגשים במיוחד, מה שהופך אותו לשנוי במחלוקת, אך בזכות טעמיו החזקים מספיק להשתמש בכמות מופחתת ועדיין ליהנות מערכיו.
השמן המומלץ להזנת העור ושמירה על חיוניותו, גם הוא שמן אבוקדו אך זה המופק מהגלעין ולא מהפרי. שמן אבוקדו המשמש בתעשיית הקוסמטיקה הטבעית, מטיב עם העור על ידי פעולת ריכוך במצבים של עור סדוק ויבש ומתאים במיוחד לנשים הרות ולאחר לידה כמשקם סימני מתיחה. יש העושים שימוש בעולם הטיפוח והקוסמטיקה גם משמן המופק מפרי האבוקדו שמספק איכויות דומות.
לסיכום, לשומרי המשקל שביננו יש לשים לב לכמויות, אך לא כדאי לוותר מראש על הפרי העסיסי והירוק בגלל חשש מהשמנה. אחרי הכל מספק הפרי המופלא שמנים טובים הנחוצים לגוף ואף כאלו המאזנים את פרופיל השומנים.
נכתב על ידי: נועה יואלעוד בקליניקה:חמים ומזין: 6 המרקים הבריאים ביותרבריא או לא: 10 עובדות שלא ידעתם על קפה>>הירקות והפירות שמומלץ לאכול בחורף>>