קליניקה - פורטל בריאות, טיפול טבעי ורפואה משלימה הגדול בישראל. טיפולים , מאמרים ומטפלים של רפואה טבעית
בריאות
14711
2
 


טיפוס חם או קר - איזה מזון מתאים לך?

מערכת תוכן אתר קליניקה
12/02/2014

אוכלים בריא, אבל עדיין סובלים מעייפות ומחולשה? ייתכן שהמזון שאתם צורכים אינו מתאים לאנרגיה שלכם. הרפואה הסינית מחלקת את בני האדם לטיפוסי יין ויאנג, ובהתאם לכך את המזונות המתאימים להם. אלו מזונות נחשבים מקררים, אלו מחממים ולמי הם מתאימים? הפרטים בפנים

המזון שאנו אוכלים הוא הדלק לגופנו, ועל כן חשוב שיהיה בעל אכות אנרגטית. בגישה המערבית, תזונה נכונה ומאוזנת מורכבת מכל אבות המזון, מינרלים וויטמינים, אך הרפואה הסינית מבחינה בין שני טיפוסים עיקריים, ועל כן בגישה זו על התזונה להיות מותאמת לאנרגיה של כל אדם: אנשי יין (Yin) ואנשי יאנג (Yang).

הפירוש המילולי של המונח יין הוא "הצד החשוך של הגבעה", ואילו של המונח יאנג הוא "הצד המואר של הגבעה". בהתאם, היין מאפיין טיפוסים קרים, ואילו היאנג - טיפוסים חמים. אנשי יין הם על פי רוב טיפוסים עדינים, סובלים מקור גם בימים חמים, ונוטים לחולשה ולחיוורון. לטיפוסי היאנג בדרך כלל חם, פניהם לרוב סמוקים, ובעלי נטייה לחוסר סבלנות. תבנית האדם יכולה להשתנות עם הגיל - ילדים לרוב יהיו טיפוסי יאנג וקשישים טיפוסי יין, שינוי שלעתים מתחיל עם גיל המעבר.

בהתאם לכך, גם המזונות מחולקים לפי תבנית של מזונות מקררים ומזונות מחממים, כאשר אין הכוונה לטמפרטורה שבה מוגש המזון, אלא לאנרגיה המקורית שלו. לטיפוסי היאנג מומלץ לצרוך מזונות בעלי אנרגיה מקררת שתצנן את הגוף, ואילו לטיפוסי היין מומלץ לצרוך מזונות מחממים, אשר גורמים לזרימה חזקה יותר של אנרגיה (צ'י), או מזונות נייטרליים מבחינה אנרגטית - כגון טונה, אורז, תאנים או תפוח עץ. 
 

בין המזונות הנחשבים קרים על פי הרפואה הסינית ניתן למנות סוגים שונים של פירות וירקות (מלפפון, חסה, פירות קיץ), יוגורט, אצות, צמחי תבלין כגון מנטה ונענע, מלח ים ופלפל לבן. על המזונות הנחשבים חמים נמנים בין היתר הירקות גזר, כרוב ופטרוזיליה, ובאופן כללי מאכלים כתומים ואדומים, חמאה, סוכר, בשר אדום, חומוס, שום ובצל, ותבלינים כגון בזיליקום, קינמון, ג'ינג'ר, פלפל ופפריקה.

 

ככלל, מזון טרי נחשב למזון קר, ואילו מזון מבושל יחשב למזון בעל אנרגיה חמה. גם תיבול דומיננטי כמו תיבול חריף יתר על המידה, הוא אלמנט שמוסיף חום למזון.

מיאנג ליין: שינוי שלעתים מתחיל עם גיל המעבר (צילום: Shutterstock)

עונות השנה וכללי תזונה חשובים 

 

באמצעות מזון מתאים, ניתן להקל גם על תסמינים של מחלות שונות. כך, לדוגמה, במצבים של צרבת בגרון, לחץ דם גבוה, דלקות או כוויות על העור, יש להימנע ממזונות חמים ולעבור למזונות קרירים, בעלי יכולת הרגעה. מומלץ לצרוך אותם בטמפרטורה הטבעית שלהם, על מנת להימנע ממצב שבו הגוף נאלץ להשקיע עודפי אנרגיה בפירוק המזון. מזונות קרים טובים גם לוויסות הפרעות שינה או מצבי מתח. מזונות מחממים מומלצים למצבי שפעת והתקררות, וכן במקרים של בעיות עיכול ועצירות.

מעבר לטיפוסים השונים, התזונה הסינית מושפעת גם מעונות השנה – בחורף מומלץ לאכול מזונות מחממים, ולתבל בתבלינים מחממים. בקיץ, בהתאם, מומלץ לצרוך מזונות מקררים.

למרות שהתזונה הסינית מותאמת לטיפוסים השונים ובהתחשב בעונות השנה, השאיפה היא להגיע לאיזון בין מזונות היין והיאנג, כך שהמומלצים הם מזונות חמימים - לא קרים מדי ולא חמים מדי, כגון כרישה, אגוזי מלך, תמר, קינואה ושעועית שחורה. עוד מומלץ לשלב בין כל חמשת הטעמים (מתוק, מלוח, חמוץ, חריף ומר).

על פי הרפואה הסינית, מעבר להתאמת המזון לאנרגיית הגוף, חשוב להקפיד על מספר כללים נוספים בתזונה:

 

מומלץ לאכול בשעות קבועות, ולצרוך ארוחת בוקר מזינה, עד השעה 11:00 בבוקר .

 

מומלץ להקפיד על מרווחים בין הארוחות במשך היום, ולהימנע מארוחות גדולות מדי, כדי שלא ליצור עומס על הקיבה.

 

בנוסף, מומלץ שלא לאכול שלוש שעות לפני השינה, שכן לקראת השינה הגוף נכנס למצב יין, והוספת מזון תכביד עליו ותעורר קושי בהרדמות.

 

יש ללעוס באטיות את המזון ולאכול לאט. בצורה כזו המזון מתחמם, כך שגם מזון בעל אכות אנרגטית קרה יתאזן.


 

 

       להשלים את מה שחסר

        אתר קליניקה מהווה במה לדיון משותף ולהצגת אסכולות שונות ודעות רבות.
        רוצים להוסיף מידע או לשאול שאלה בנושא "מזונות מחממים ומזונות מקררים"?
        לחצו על "הוספת תגובה" ושתפו אותנו.

  

הוספת תגובה הדפס חזרה
מהתחלה לסוף מהסוף להתחלה
למאמר זה התפרסמו 2 תגובות:
  • 1.
    חום קור- על מה מדברים
    06/12/2012
    hrtfhgfhgf התאוריה יפה ופשוטה ומוכרת לי מאז 25 שנות עבודתי והוראתי בנושא. הנקודה הפחות ברורה זה על מה מדברים: האם על טמפרטורת המזון, האם אופיו האנרגטי או על תגובת הגוף? לדוגמא: מלפפון לא מבושל מקרר בטבעו. עקב הי...
    צמצם קרא עוד
  • 2.
    מזון מבושל
    17/01/2014
    hrtfhgfhgf יוסי. כאשר מדברים על אנרגטיקה של מזון- הטמפרטורה הבסיסית שלו היא החשובה. יש לנו יכולת להשפיע על הטמפרטורה על ידי חימום המזון או קירורו באופן מוגבל ביותר
    לדוגמא, לפי הרפואה הסינית בישול של בצל לא י...
    צמצם קרא עוד
מהתחלה לסוף מהסוף להתחלה
מהתחלה לסוף מהסוף להתחלה
למאמר זה התפרסמו 2 תגובות:
  • 2.
    מזון מבושל
    17/01/2014
    יוסי. כאשר מדברים על אנרגטיקה של מזון- הטמפרטורה הבסיסית שלו היא החשובה. יש לנו יכולת להשפיע על הטמפרטורה על ידי חימום המזון או קירורו באופן מוגבל ביותר
    לדוגמא, לפי הרפואה הסינית בישול של בצל לא י...
    צמצם קרא עוד
  • 1.
    חום קור- על מה מדברים
    06/12/2012
    התאוריה יפה ופשוטה ומוכרת לי מאז 25 שנות עבודתי והוראתי בנושא. הנקודה הפחות ברורה זה על מה מדברים: האם על טמפרטורת המזון, האם אופיו האנרגטי או על תגובת הגוף? לדוגמא: מלפפון לא מבושל מקרר בטבעו. עקב הי...
    צמצם קרא עוד
מהתחלה לסוף מהסוף להתחלה
מערכת תוכן אתר קליניקה

מאמרים נוספים מאת המחבר:

התכנים המופיעים בפורטל קליניקה נועדו לספק אינפורמציה ראשונית בלבד ובשום אופן אינם מהווים ייעוץ רפואי, חוות דעת או תחליף להתייעצות עם רופא מוסמך. בכפוף לתנאי השימוש.

הפורטל אינו אחראי על הפרסום, המחיר, הטיפול ותוצאותיו שהינם באחריות המטפל בלבד.

  


קליניקה לקהל הרחב   שיטות טיפול  

מחלות וסימפטומים

 

כללי

סיור בקליניקה  

נטורופתיה

  שלשול

גזים

 

רפואה משלימה

מאגר מטפלים מוסמכים

  רפואה סינית  

תולעי מעיים

גיהוקים

 

ההבדלים בין רפואה משלימה לאלטרנטיבית

מאמרים ומחקרים

  שיאצו  

תסמונת המעי הרגיז

דיזנטריה  

  דיקור סיני

אירועים בענף

  הומאופתיה  

בריחת צואה

טחורים

 

איך בוחרים מטפל

מילון מונחים

  רפלקסולוגיה  

הקאה

כאבי בטן

   
    כירופרקטיקה  

הרעלת מזון

סכרת

   

קליניקה למטפלים

  ביופידבק  

פיסורה אנאלית

סלמונלה  

 

עזרה

חדר טיפולים להשכרה

  שיטת אלבאום  

צרבת

סרטן

 

סיור בקליניקה

דרושים

  עיסוי  

תיאבון מוגבר

עצירות   שאלות ותשובות

מתנדבים בקהילה

  הידרותרפיה    

קרוהן

צהבת

 

פרסם בקליניקה

הטבה לחברי איגוד   שיטת אלכסנדר     צליאק  

צור קשר

פתח כרטיס מטפל   שיטת פאולה          
    שיטת פלדנקרייז          

 

 

     

 

                                                                                                                        © כל הזכויות שמורות לפורטל "קליניקה"